Хората казват, че не всеки заслужава да бъде обичан. Че за да откриеш любовта и да я задържиш в живота си, трябва да си извършил геройство, да си се доказал пред света, че трябва да се бориш за нея. Говореха за любовта така сякаш е някаква награда, която ще спечели най-добрият.

Хората грешат. Не е нужно да си герой, за да я заслужиш. Не трябва да изкачваш планини, да преплуваш морета, за да получиш мъничко любов, която да те топли в студените зимни вечери. Не трябва да се доказваш на никого, за да срещнеш човек, който ще те обича въпреки недостатъците ти, въпреки грешките, въпреки всичко. Защото любовта не е награда. Любовта е причината нас да ни има. Тя е причината човечеството да продължава да съществува. Тя ни обединява, прави ни по-добри, по-човечни. Тя се появява не когато сме доказали, че я заслужаваме, а когато погледнем в очите на даден човек и забравим за всички погледи, които се взират в нас неодобрително. Идва чак тогава, когато ти си готов да я повикаш.

Точно това е проблема на хората. Цял живот се приготвят за любовта така сякаш са тръгнали на война. Цял живот чакат; да се появи перфектният и да почука на вратата им; те да станат една идея по-перфектни; да извършат някое и друго геройство, за да докажат, че наистина я заслужават. И накрая вече е късно. Прекарали са цял живот в подготовка и чакане, че са се самозабравили. Забравили са, че любовта е нещо толкова просто, естествено и красиво, а те са й предали твърде голямо значение, превърнали са я в нещо трудно, дори невъзможно за откриване. И си отиват самотни от тоя свят. Толкова силно са желали да бъдат обичани, но представата за любовта, която сами са си създали, им е изиграла лоша шега и ги е обрекла на нещастен живот.

Аз, за разлика от тях, никога не съм я търсила. Дори не вярвах в нея. Че как да вярвам? Никой никога не ми бе доказал, че я има, че си струва да вярваш във всичко, което тя носи със себе си.

Но после се появи той и промени това. За пръв път от много време си пожелах някой да ме обича. За пръв път от много време повярвах в любовта. И разбрах, че не е нужно да я търсиш, за да я получиш. Не трябва да се подготвяш, да се стараеш да си перфектен, защото любовта не търси перфектното. Тя търси истинското.

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“, за да използвате този уебсайт

Научете повече Приемам