Китсуне е японската дума за лисица. Историите ги изобразяват като интелигентни същества, притежаващи магически способности, които растат с увеличаването на тяхната възраст и мъдрост. Една от най-важните им способности е, че могат да приемат човешка форма. Докато в някои фолклорни истории за тях се твърди, че използват тази си дарба, за да мамят другите - както често правят лисиците във фолклора - други истории ги изобразяват като верни пазители, приятели, любовници и съпруги.

Общата вяра в Средновековна Япония е била, че всяка личност, с която човек се сблъска в нощта или по здрач, може да бъде лисица. В някои истории китсунето има трудности в намирането на опашките си, когато приемат човешка форма; търсенето на опашката, когато лисицата е пияна или небрежна е общ метод в разкриването на истинската същност на съществото.

Китсунетата спазват обещанията си и се стремят да не остават длъжни на никого. Понякога те се "прикрепят" към човек или домакинство, където могат да причинят всякакъв вид пакости. Други китсунета използват магията си за благото на своя другар или домакин, докато човешките същества се отнасят към тях с уважение. Китсуне, което е наело къща дава на домакина пари или предмети, които е откраднало от съседите. Следователно, домакините са решили да им дадат подслон, но ги подозират през цялото време.

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“, за да използвате този уебсайт

Научете повече Приемам